Sağlık hizmetleri tüketiciliği, sağlık profesyonellerinin hizmetlerini pazarlama ve sunma biçimlerini büyük ölçüde değiştirdi. Bugünün tüketicileri, diğer tüm endüstriler kadar yenilikçi ve dijital olarak gelişmiş bir sağlık hizmeti deneyimi bekliyor.

En iyi sağlık hizmeti pazarlama planları, büyümeyi ve etkileşimi artırmak için çok kanallı, yüksek hedefli ve belirli çevrimiçi ve çevrimdışı çabaları birleştirir. Bunların tümü, pazara özgü temel performans göstergelerine ve yatırım getirisine odaklanmıştır.

Aşağıda kliniğiniz için 5 önemli pazarlama stretejisini öğreneceksiniz:

1. Markanızı Oluşturun

Uzmanlığınızın sizi diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarından veya işletmelerden ayırdığından emin olmalısınız. Ancak şunun farkına varalım ki bir hasta için, bir beyaz önlük tıpkı diğerine benziyor ve hastalar, tanımadıkları ve güvenmedikleri birinden bir ürün veya hizmet satın almak konusunda oldukça isteksiz olabiliyorlar.

Güçlü ve tanınabilir bir marka oluşturarak bu markanın farkındalığını artırdığınızda, uzun vade de yatırımınızın temellerini attığınızdan emin olabilirsiniz.

Marka oluşumu ve farkındalığı sağlamak adına ilk olarak, markanızın neyle ilgili olduğunu belirlemeniz gerekir. Başka bir deyişle, sağlık hizmetinizin diğerlerine göre benzersiz yanı nedir? Sağlık hizmeti tüketicilerine davranış şekliniz mi? Diğer kliniklerde bulunmayan farklı hizmetler mi? Güçlü ekip ya da ekipmanlara sahip olmak mı?

Örneğin tıbbi ekibinizi benzersiz kılan en az bir şey vardır ve bu, hastaların sağlık kuruluşunuzun adını hatırlamasına yardımcı olan şeydir. Özellikle hastalardan sağlıkları konusunda size güvenmelerini istediğiniz için, aynı zamanda markanıza güven oluşturmanın da harika bir yoludur.

Markanız için neyin en iyi olduğunu belirlemek zaman alabilir. Ancak nihayetinde, tutarlı marka bilinci oluşturma ve pazarlama malzemeleriyle sağlam bir sağlık pazarlama stratejisi bir araya gelecek ve markanızı mümkün olan en iyi şekilde temsil edecektir.

2. Çevrimiçi Hasta Deneyimini Değerlendirin

Yirmi yıl önce, yalnızca bir web sitesine sahip olmak, olası sağlık hizmeti tüketicilerini etkilemek ve sağlık hizmetleri marka kimliğinizi bulmalarına yardımcı olmak için yeterliydi. Günümüzde sağlık sektörü, tele sağlık ve uzaktan izleme gibi sanal bakım deneyimlerine daha kolay geçiş yaptıkça, tüketici katılımı giderek daha karmaşık hale geldi. 

Bir web sitesi kuruluşunuzun ön kapısıdır. Hastalarımızı karşıladığımız ilk şeydir. Optimize edilmemişse, kuruluşumuzu temsil eden ilk alan ziyaretçilerimiz için negatif bir etki yaratabilir.

Kapılarımızı sağlamlaştırarak hastalarımıza açmamızın ardından sitenizin doğru ve kolay erişilebilir iletişim bilgilerine (ör. konumlar, telefon numaraları, iletişim formu vs) sahip olmasını sağlamanın yanı sıra, görseller ve ifadeler tüketici tabanınızı temsil eder.

Bunun da ötesinde, daha iyi katılımı teşvik etmek için sağlık hizmetleri işletmeleri, bilgilere kolay erişim, zamanında randevular ve sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla yüksek kaliteli iletişim gibi katma değerli deneyimler içermelidir.

Kasıtlı olsun ya da olmasın, markanızla yaşadıkları her deneyimde pişirilmelidir. Kullanıcı deneyimi, web sitesi tasarımının önemli parçasıdır. Ancak bazen tasarımcılar web sitesinin iyi görünmesine o kadar odaklanırlar ki hasta deneyimine odaklanmayı unuturlar. Sık sık web sitelerinin tamamen yeniden tasarlanması gerektiğini görüyoruz. Ancak, "Bize Ulaşın" formunu ekranın üst kısmına yerleştirmek gibi, daha fazla iş çekmek için küçük ama acil iyileştirmeler yapmanın yollarını göz önünde bulundurmalıyız.

Olumlu bir hasta deneyimi yaratmak, çoğu tüketicinin sizinle tipik olarak nasıl etkileşim kurduğunu (ör. web sitesi, sosyal medya, ücretli reklamlar vb.) analiz etmek anlamına da gelir. Tüketiciler sizinle kendi şartlarına göre etkileşim kurmak isterler. Tıbbi pazarlama stratejiniz, her tüketici temas noktasını hesaba katmalıdır.

Tüketicilerin işletmenizle ilk etkileşim kurduktan sonra izledikleri yolu ve arayıp aramadıklarını veya form gönderip göndermediklerini inceleyin. Tüketicilerinizin yolculuğunun haritasını çıkarmak, ihtiyaçlarını ve bir dönüşümü neyin tetikleyebileceğini daha iyi anlamanızı sağlayabilir.

3. Duyarlı Bir Web Sitesi Oluşturun

Duyarlı bir web sitesi otomatik olarak ekranın boyutuna göre ayarlanır. Bu nedenle siteye bir bilgisayardan, tabletten, telefondan veya başka bir mobil cihazdan erişilse de deneyim aynıdır.

Google, kullanıcı deneyimini önemser. Eylül 2020 itibarıyla Google, Sağlık Hizmetleri web siteleri de dahil olmak üzere tüm web sitelerinin mobil cihazlara öncelik vermektedir. Bu, iyi bir mobil deneyim sunan  siteleri bu deneyimi sunmayan sitelerden daha üst sıralarda yer aldığı anlamına gelir. Bununla birlikte, siteniz duyarlı olsa bile, içeriğinizin ve görüntülerinizin tüm mobil cihaz türlerinde düzgün (ve hemen) yüklendiğini doğrulamanız önemlidir.

4. Site Hızınızı Test Edin

Kullanıcı (muhtemel sağlık hizmeti tüketicisi) çevrimiçi davranışlarını inceleyen sağlık hizmeti pazarlamacıları, tüketicilerin yavaş yükleme sürelerine her zamankinden daha az katlanmaya istekli olduklarını kanıtladılar. Potansiyel bir tüketiciyi kaybetmek sadece 5 saniye sürer.

Dahası, düşük site hızı, tıbbi veya sağlıkla ilgili web sitenizin arama motoru sonuçlarında düşmesine neden olabilir. Google'ın PageSpeed Insights'ını kullanarak sitenizin hızını test edebilirsiniz. Yükleme süreleri yavaşsa, hızlandırmanın yolları hakkında web geliştiricinizle görüşün. Sitenizin nasıl bir yığın oluşturduğunu görmek için doğrudan ve dolaylı rakiplerinizin site hızlarını da kontrol etmenizi öneririm.

5. SEO İçin Optimize Edin

Arama motoru optimizasyonu, tıbbi uygulamalarınızı veya klinik ağınızı arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için güçlü bir araçtır.

Kliniğiniz için bu 5 madde ile doğru bir strateji oluşturmanız halinde sunduğunuz deneyim ve avantajlar hastalarınızın gözünden kaçmayacak ve maliyetlerini düşürerek getirinizi artırdığınız pazarlama alanları elde etmeniz oldukça mümkündür.